DE KLEINE MESSI # KEESBELEID

downloadJe kan een jeugdteam bij Ajax op diverse manieren indelen. Messi- en Ronaldo-aanhangers, verdedigers en aanvallers, witte en donkere jongens, oude en jonge spelers. De meeste groepen zullen ongeveer gelijk zijn, behalve de laatste. Er zijn veel meer ‘oude’ jongens uit de eerste helft van het jaar, dan ‘jonge’ uit de tweede helft. En dat is geen toeval.

Daarom een tip voor iedereen die graag een profvoetballer op de wereld wil zetten: flink kezen van half april tot half mei. Met een beetje mazzel wordt je kind dan in januari geboren en dat zal z’n kansen aanzienlijk vergroten. Sta je niet bij stil als je met z’n tweeën besluit een kindje te willen hè? Maar een maandje eerder zin in seks is catastrofaal voor de carrière van een profvoetballer.Het klinkt belachelijk, maar het is waar. Er is zelfs een term voor: het geboortemaand-effect. Het zit zo. Jongetjes die gaan voetballen worden gewikt en gewogen. Wie zijn de grootste talentjes? Want die moeten in het selectieteam spelen. En dat selecteren gaat op geboortejaar. Jongens die in hetzelfde jaar geboren zijn, worden als even oud gezien. Van januari tot en met december. Maar hallo, dat scheelt nogal. Op jonge leeftijd is een leeftijdsverschil van twaalf maanden enorm. Kijk maar naar een baby van een half en een dreumes van anderhalf. Het kind kan ineens zitten, lopen, mama zeggen en olijven eten.

Zo is een januarikind ook vaak sterker, sneller en balvaardiger dan een decemberkind. Dat wikken en wegen valt dus positief uit voor de kinderen die in het eerste kwartaal zijn geboren. Ze zijn niet persé getalenteerder, ze zijn vooral ouder. En zit je eenmaal in het selectieteam, dan loopt je voorsprong alleen maar uit. Want deze jongens trainen meer en met betere trainers, ze spelen op hoger niveau en tegen zwaardere tegenstanders. Bam bam bam, tel uit je winst.

In het team van mijn zoontje zitten zestien kinderen die in de eerste helft van het jaar geboren zijn en zes in de tweede helft. Sterker nog, ze hebben elf eerste kwartalers, tegenover twee vierde kwartaalkinderen. En dat verschil blijft. Zelfs in de Eredivisie spelen veel meer ‘oude’ jongens. Mijn zoontje is van juli, een middenmoter dus. Maar stel dat we in Engeland hadden gewoond. Dan was hij vast niet gescout. Want daar gaat een lichting van september tot en met augustus. Mocht je dus ooit willen verhuizen naar de UK, pas je keesprogramma dan aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>